Utrecht voor Stadhuisbrug110415Terwijl zaterdag jl. vanuit Harlingen een sloepenrace was, koos het hoofdklasse heren sloeproeiteam van Woelwater bewust voor smal ondiep water met bochtenwerk en ontelbare brugpassages door hartje Utrecht in de Grachtenrace ronDom. In de al zo smalle Oude Gracht liggen altijd rondvaartboten en pontons. Jaar in jaar uit is er werk in uitvoering. Het komt daar aan op behendigheid en optimale afstemming van de roeiers onderling.

Al jaren roeien de heren van Woelwater deze race goed en met plezier. Al die toeristen, shoppers en terrasjesvolk op een meterje afstand geven het team natuurlijk ook een kick. Vreemd genoeg gingen ze nog nooit met een prijs terug naar Fryslân. Na een officiële herberekening bleek overigens dat ze in 2013 de derde prijs over all hadden gewonnen. Desondanks hebben ze die nooit ontvangen en was er geen sprake van revanche, wél van zelfspot. Die nog honender werd doordat ze 13 op de boeg moesten plakken.
De start was in Bunnik op de Kromme Rijn. Dat klinkt heel wat, maar het is slechts een ondiep smal kronkelig riviertje door een oorspronkelijk landschap en Oranjewoud-achtig bos. De smalle sloepen startten voor Iwan-Franko en ook ná Iwan-Franko. De Sneeker sloep was dus de enige brede ‘bak’.

Utrecht bruggetje inglijden110415Met volle moed waren ze serieus van plan sloepen voor hen te pakken, maar die zijn veel lichter dan Iwan-Franko. Toch konden de Sneeker roeiers aardig bijblijven. Vier of vijf oplopende sloepen moesten ze ruimte geven om in de gracht in te halen. Maar het team hield zijn trots en hoop omdat ze met de zware brede Iwan-Franko de lichtgewichten redelijk bijbleven. En zo was het dan eindelijk raak! Het wedstrijdnummer 13 bracht de derde plek in de ranglijst.

Na deze zoveelste ronDom moeten Iwan-Franko’s roeiers helaas afwegen in 2016 weer mee te doen. Want in de laatste honderden meters van de Oude Gracht zijn een halve meter uit de kade nota bene damwanden in de gracht gezet. Terwijl dit stuk altijd nét roeibaar was. Anno nu dus niet meer. Logisch dat alleen smalle sloepen deelnamen.

Het hoofdklasse heren sloeproeiteam van Woelwater bestaat in 2015 uit 14 roeiers en stuurvrouw. De Utrechtse Grachtenrace ronDom werd geroeid door Remco, Jacob, Stephen en Gerrit v S op bakboord en Henk, Sjoerd d J, Jelmer en Allard op stuurboord met stuurvrouw Annechina.